Το γαλακτομπούρεκο της Χαρούλας

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα γλυκό που προσωπικά το έχω συνδέσει με τον Δεκαπενταύγουστο και το Πάσχα. Κι αυτό γιατί όταν πήγαινα στο χωριό, η αγαπημένη κ. Μηλιά έφτιαχνε πάντα γαλακτομπούρεκο το οποίο τρώγαμε μετά το τέλος της νηστείας, δηλαδή αφού κοινωνούσε η οικογένειά της. Έτσι απολάμβανα πάντα ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο το Μ. Σάββατο το πρωί και ανήμερα στις 15 Αυγούστου.

Φέτος επισκέφτηκα ένα άλλο χωριό, αυτή τη φορά στην Κορινθία. Για καλή μου τύχη η κ. Χαρούλα είχε τάξει ένα ταψί γαλακτομπούρεκο και μας περίμενε να το φτιάξουμε μαζί στο “εργαστήρι” της μαμάς της. Γιαγιά, μαμά, εγγονές και ανιψιές ξεχύθηκαν στην κουζίνα και με πολλή αγάπη δημιούργησαν το ξακουστό, όπως με πληροφόρησαν, γαλακτομπούρεκο της Χαρούλας!

wpid-IMG_20140815_213131.jpg

Τα υλικά της συνταγής, δια χειρός της 8χρονης Κωνσταντίνας.

wpid-IMG_20140815_213013.jpg

Η κυρία Χαρούλα ξεκίνησε να δημιουργεί. Στην αρχή έβαλε σε μια μεγάλη λεκάνη τα αυγά και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια πρόσθεσε το κορν φλάουρ και το σιμιγδάλι και λίγο γάλα (μισή κούπα περίπου) και ανακάτεψε με το μίξερ.

wpid-IMG_20140815_212848.jpg

wpid-IMG_20140815_212806.jpg

wpid-IMG_20140815_212632.jpg

Παράλληλα, έριξε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το έβαλε στη φωτιά να ζεσταθεί. Σημαντική σημείωση: μπορεί ένα ποτήρι γάλα να αντικατασταθεί με ένα ποτήρι κρέμα γάλακτος, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι λίγο πιο παχυντικό!

Αφού ζεσταθεί το γάλα, ρίχνουμε μέσα την κρέμα που έχουμε χτυπήσει στο μίξερ.

wpid-IMG_20140815_212542.jpg

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα ενός λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Λίγο πριν την κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε δύο κουταλιές φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.

wpid-IMG_20140815_212431.jpg

wpid-IMG_20140815_212213.jpg

Αποσύρουμε την κρέμα από την φωτιά. Δοκιμάζουμε να δούμε αν είναι καλή! Στο μεταξύ έχουμε λιώσει το υπόλοιπο βούτυρο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας (λίγο περισσότερα από τα μισά), τα οποία βουτυρώνουμε ενδιάμεσα.

wpid-20140815_161815.jpg

wpid-IMG_20140815_212113.jpg

Απλώνουμε την κρέμα-γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.

wpid-IMG_20140815_211953.jpg

wpid-IMG_20140815_211758.jpg

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε στους 180 για μία ώρα περίπου στην επιλογή πάνω-κάτω.

Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και τοποθετούμε το γλυκό στον φούρνο. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και στη συνέχεια στην φωτιά για πέντε λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, όπως είναι ζεστό, ρίχνουμε το σιρόπι να το ρουφήξει.

wpid-IMG_20140815_211556.jpg

Το γαλακτομπούρεκο της κ. Χαρούλας είναι έτοιμο! Ανυπομονούμε όλοι να το δοκιμάσουμε αλλά, προσοχή, πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες (ειδικά αν κάνει ζέστη) να κρυώσει και μετά να το κόψουμε γιατί αλλιώς θα διαλυθεί.

Καλή επιτυχία και σε εσάς αλλά να ξέρετε το μυστικό για την απόλυτη είναι το “χέρι της Χαρούλας”! Και η πολλή αγάπη! Σε κάθε περίπτωση αξίζει η προσπάθεια!

wpid-20140815_153638.jpg

Ο Λάιονο μπορεί να μη βοήθησε στην παρασκευή αλλά περίμενε υπομονετικά έξω από το εργαστήρι!

 

Previous Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: