Christmas spirit

ή αλλιώς πώς να μπείτε στο πνεύμα!
 

Κάθε φορά που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, εκεί γύρω στον ενάμιση μήνα πριν, αρχίζουν να ξεφυτρώνουν λαμπιόνια, ρολόγια αντίστροφης μέτρησης (!), έλατα, καταστολισμένα μαγαζιά με είδη εποχής· ξεκινάει μια συστρατευμένη προσπάθεια να μπούμε στο «πνεύμα των Χριστουγέννων»! Και ενώ μπορεί αρχικά να πρόκειται για κάτι που μας αφορά μόνο ως καταναλωτικό κοινό, στην πραγματικότητα έχει ως αποτέλεσμα να μας εντάξει σε αυτό το πνεύμα. Τι είναι -τέλος πάντων- αυτό το περίφημο «πνεύμα των Χριστουγέννων», το οποίο πρέπει ξαφνικά (κάθε χρόνο) να εισακούσουμε, να υπακούσουμε και να προσκυνήσουμε; Η ερμηνεία που δίνει η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia στο λήμμα «the spirit of Christmas» είναι μεταξύ άλλων -τραγουδιών, ταινιών κλπ.- η εξής: a general feeling of emotional beneficence associated with Christmas (σε ελεύθερη απόδοση: μια γενικότερη αίσθηση εσωτερικής «ευεργεσίας» που σχετίζεται με τα Χριστούγεννα).

Προσωπικά, όταν ακούω περί πνεύματος των Χριστουγέννων μου έρχεται αυτόματα στο μυαλό η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Κ. Ντίκενς, το χριστουγεννιάτικο παραμύθι, λίγο πολύ γνωστό σε όλους, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο σπαγκοραμμένος Εμπενίζερ Σκρουτζ· την παραμονή των Χριστουγέννων τρία πνεύματα επισκέπτονται τον ξινό γεράκο (το καθένα αντιπροσωπεύει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, αντίστοιχα), τα οποία του «ανοίγουν» τα μάτια και τον βοηθούν να μπει στο…πνεύμα και να καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει στάση ζωής και να διορθώσει τα λάθη του. Η ερμηνεία αυτή του Ντίκενς περιέχει το στοιχείο της «λύτρωσης», μέσω της οποίας ο άνθρωπος θα βελτιώσει τη ζωή του και θα ζήσει καλά κι εμείς καλύτερα.

christmas carol

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν ένα «ορόσημο» στο οποίο ο καθένας μας καλείται να σταθεί και να αναλογιστεί τις πράξεις του. Άλλωστε, σύμφωνα με το γνωστό αγγλόφωνο χριστουγεννιάτικο σουξέ, ο Άγιος Βασίλης -ερχόμενος στην πόλη- θα αποφασίσει ανάλογα με τις πράξεις μας αν θα μας επισκεφτεί, χωρίζοντάς μας στις κατηγορίες naughty και nice για τη χρονιά που πέρασε! Έτσι, κάθε Χριστούγεννα οι πράξεις ανθρωπιάς και φιλανθρωπίας δίνουν και παίρνουν, προσπαθώντας -μάταια;- να επιφέρουν μια ισορροπία σε αυτή τη ζυγαριά, που για κακή μας τύχη συνήθως γέρνει προς το naughty…

Ο ερχομός του νέου χρόνου, όμως, δημιουργεί και άλλη μια ανάγκη/υποχρέωση, η οποία μπορεί να ενταχθεί στο πνεύμα των Χριστουγέννων: το να πάρει ο καθένας τις αποφάσεις του για τη νέα χρονιά. Κάθε χρόνο, μας πιάνει λίγο πριν την αλλαγή ένας παροξυσμός να φτιάξουμε μια λίστα με τα αυτά που θέλουμε να κάνουμε ή να αλλάξουμε με το νέο έτος, με αποτέλεσμα απλώς να τα αναβάλλουμε για ακόμα μια φορά και να τα μεταθέτουμε για τη νέα χρονιά! Ωστόσο, οι περισσότεροι με εκπληκτική σταθερότητα, λες και έχουμε ένα εσωτερικό ρολόι που χτυπάει στις γιορτές, φτιάχνουμε τη λίστα μας ακόμα κι αν ξέρουμε ότι θα βρίσκεται απλώς κλεισμένη σε ένα συρτάρι.

images

Η πλέον διαφορετική ερμηνεία του «χριστουγεννιάτικου πνεύματος», η οποία έχει δώσει σάρκα και οστά σε αμέτρητες, χριστουγεννιάτικες, χολιγουντιανές, και μη, ταινίες (μου έρχονται τουλάχιστον τρεις στο μυαλό!) είναι η εξής: όταν έρχονται τα Χριστούγεννα να κάνεις και να πεις αυτά που νιώθεις, να εκδηλώσεις τα συναισθήματά σου και να λυτρωθείς από αυτά (ξανά). Έτσι, το σενάριο θέλει ζευγάρια να φιλιούνται ξαφνικά κάτω από γκι, επειδή περίμεναν ένα χρόνο να έρθουν τα Χριστούγεννα μέχρι κάποιος να αποφασίσει να κάνει επιτέλους την πρώτη κίνηση και άμα βγει μάπα το καρπούζι, να μπορεί να ρίξει το φταίξιμο στο γιορτινό κλίμα! Δεν είναι λίγες όμως και οι εκδηλώσεις ανεκπλήρωτου έρωτα: ποιος δεν θυμάται άλλωστε τη σκηνή στο Love Actually όπου ο (κουμπάρος) Marc αποφασίζει να κάνει επιτέλους ερωτική εξομολόγηση στη γυναίκα του κολλητού του, απλά και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα και στο τέλος αναστενάζει (λυτρωμένος;!) μονολογώντας «enough!»;

“Just because it’s Christmas (and at Christmas you tell the truth)”

Με λίγα λόγια, το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει πάρει πολλές διαφορετικές έννοιες και έχει όπως φαίνεται πολλές πτυχές. Συγγραφείς, ποιητές και σεναριογράφοι έχουν επιχειρήσει να του αποδώσουν διάφορες ερμηνείες· κοινός παρανομαστής όλων είναι η διατήρηση μιας συναισθηματικής ευτυχίας, η οποία εξαρτάται από τις κατάλληλες πράξεις μας και την προσπάθειά μας να λυτρωθούμε από ό, τι μας «στοιχειώνει». Και αν νομίζετε ότι θα τη γλιτώσετε φέτος λόγω της μιζέριας που κυκλοφορεί, σας πληροφορώ ότι χτυπάει πάντα στις γιορτές, σαν εσωτερικό καμπανάκι! Όταν σας κατακλύσει και εσάς (κάπου μεταξύ κουραμπιέ και μελομακάρονου), δεν έχετε παρά να κάνετε ένα διάλειμμα και να σκεφτείτε τι θέλετε να αλλάξετε, τι θέλετε να πείτε και από τι θέλετε να λυτρωθείτε. Και όπως λέει και ένα τραγούδι: «Χριστός γεννάται σ’ ένα μήνα/κι ό, τι εύχεσαι ξεκίνα/όλα θα’ ναι πάντα μαύρα/μα θα κρύβουν μια φωτιά».

Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, γεμάτα Christmas spirit!

(Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα “Southcity”)

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: