Όλοι οι λάθος άνθρωποι

a_streetcar_named_desire

Νομίζω πως απέχω τόσο καιρό από την αρθρογραφία συνειδητά, νιώθοντας ότι δεν έχω κάτι να εκφράσω, κάτι να μοιραστώ. Η ζωή μερικές φορές κυλάει επαναλαμβανόμενα και μονότονα, που όσος ελεύθερος χρόνος κι αν σου μένει, νιώθεις και πάλι κουρασμένος και αδιάφορος. Όταν όμως συμβεί κάτι που θα πυροδοτήσει  τη μονοτονία σου και το γράψιμο είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να εκτονωθείς και να το βγάλεις από μέσα σου (όπως εγώ τώρα, καλή ώρα), τότε ναι. Έχεις υλικό για άρθρο.

Τον τελευταίο ένα χρόνο έχω ζήσει πολλά. Είναι αυτό που λέμε «γιράσκω αεί διδασκόμενος», ή στην κοινή: «τα είδα όλα»- αν και μεγάλο ψέμα: δεν έχεις δει τίποτα!  Έζησα για πρώτη φορά συνεχόμενα την εργασιακή καθημερινότητα και πραγματικότητα, διάφορους ετερόκλητους χαρακτήρες, ασχολήθηκα πρώτη φορά με το ραδιόφωνο, εξέφρασα σε τακτική βάση τους προβληματισμούς μου μέσω άρθρων, πήγα σε μέρη που δεν είχα καν σκεφτεί ότι υπάρχουν και γενικά είδα και έκανα πολλά. Και το εννοώ (μην πάει ο νους σας απαραίτητα στο κακό, αλλά το τι είναι κακό, είναι υποκειμενικό για τον καθέναν θα μου πείτε). Αυτό όμως που δεν ξέρω πόσα χρόνια θα μου πάρει να μάθω, είναι η πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, ειδικά των ερωτικών.

Όταν πριν περίπου δύο χρόνια βγήκα από ένα δύσκολο και επώδυνο χωρισμό, έκανα να συνέλθω πολύ καιρό. Στο μεταξύ, η προσέγγιση μου στο θέμα «νέος άντρας στη ζωή μου» χωρίστηκε σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετες και εναλασσόμενες διαθέσεις: 1)ενθουσιάζομαι επιφανειακά με κάποιον ανά 10 μέρες, 2)δεν θέλω κανέναν και τίποτα, πιο καλή η μοναξιά, και τα λοιπά και τα λοιπά. Και στο τέλος, είχαμε μηδέν στο πηλίκο στον ερωτικό τομέα.  Έτσι κύλησε λοιπόν στο περίπου ο πρώτος χρόνος. Ο δεύτερος, ήταν σίγουρα πιο ενδιαφέρων και πλούσιος, μου άφησε όμως ανάμεικτα συναισθήματα.

Όταν γνωρίζεις κάποιον, λένε ότι η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει. Καταλαβαίνεις λοιπόν, ή έστω διαισθάνεσαι αν ο άλλος είναι ας πούμε καλό παιδί ή ο γνωστός σε όλους μας μ****ας. Τι γίνεται όμως, όταν αντιστρέφονται οι ρόλοι; Δηλαδή όταν το καλό παιδί μπάζει νερά πιο πολύ και από την Φαλκονέρα, και ο αξιαγάπητος μ****ας δείχνει να ασχολείται και να ενδιαφέρεται πέραν των προσδοκιών σου;! Μεγάλη ιστορία για ένα μικρό άρθρο.

Μετά από ατέρμονες συζητήσεις ωρών σε σπίτια, καφετέριες και μπαρ (όταν μιλάς πολύ ακόμα και στο λεωφορείο με handsfree), έφτασα στο σημείο να αναθεωρήσω έστω κάποια ελάχιστα πράγματα που ζητάω από τις ερωτικές μου σχέσεις. Γιατί είναι σημαντικό να μπορείς να δώσεις, το πιο σημαντικό όμως είναι να ξέρεις τι ζητάς (και ας έχω κατηγορηθεί πολλές φορές για το αντίθετο). Εμπειρίες φίλων αλλά και προσωπικές, σε βοηθούν  να θέσεις κάποιες βάσεις για μελλοντικά επιτυχέστερα love stories, αρκεί να έχεις διάθεση να μάθεις από τα λάθη του άλλου, και προπαντός: από τα δικά σου. Ζηλεύω απεριόριστα το Μένανδρο που σκέφτηκε και είπε τον 4ο αιώνα Π.Χ. την ατακάρα «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», ζηλεύω όμως ακόμα περισσότερο όποιον έχει κατορθώσει στις μέρες μας να το εφαρμόσει.

Και συνοψίζω ότι έμαθα φέτος από τους άντρες: κάνουμε σχέσεις πρώτα και πάνω απ’ όλα για να περνάμε καλά (και όχι απλά για να το λέμε), για να είμαστε ο εαυτός μας 365 μέρες τον χρόνο, και όχι τέλειοι τον πρώτο μήνα και μετά ο εαυτός μας. Όταν ο άλλος είναι πληγωμένος, δεν είσαι υποχρεωμένος/η να του γιατρέψεις εσύ καμία πληγή, η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή, και ακόμα και αν είναι (ή δείχνει) κελεπούρι, όταν μυρίσει στο χιλιόμετρο η δυστυχία, κάντην με ελαφρά και μην πλησιάσεις καν ούτε για να περηφανευτείς ότι είσαι θαρραλέος. Δεν είμαστε σωτήρες κανενός. Ειδικά όσων δεν θέλουν να σωθούν. Μην ενθουσιάζεσαι με την πρώτη ευκαιρία γιατί δεν είναι τυχαίο το «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» (σε αυτό βέβαια, εγώ παίρνω το βραβείο).

Όταν ο άλλος σου ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν είναι διατεθειμένος να σου δώσει πράγματα ή να μπει σε σχέση, κατά 80% θα τηρήσει το λόγο του, κι ας κοπανιέσαι εσύ κάτω σαν χταπόδι να του βγάλεις έναν άλλο εαυτό. Το πιθανότερο είναι απλά να σκάσεις από το κακό σου. Στην τελική αν εσύ θες σχέση, δεν είσαι απλά ρομαντική (έχω χαρακτηριστεί και για αυτό), απλά ξέρεις τι θες. Αλλά μάλλον δεν ξέρεις που να ψάξεις να το βρεις, και κλασικά ξεκινάς από όλα τα λάθος μέρη. Μπορεί ο άλλος να είναι ιδανικός, αλλά να μην είναι στην ίδια φάση ζωής, αυτό το ρημαδο-timing που λένε ρε παιδί μου. Οπότε προχωράς παρακάτω, μην κολλάς σαν ψαρόκολλα Ούτε θα γίνεις πιεστικός, γιατί έτσι χάνεις την αξιοπρέπεια σου, και για ένα κούτελο στην κοινωνία ζούμε ρε αδερφέ! Σίγουρα χάνεις ευκαιρίες  όσο κοιμάσαι κι ονειρεύεσαι το τέλειο. Που στην τελική τέλειο δεν υπάρχει. (Ναι το γράφω για να το διαβάσω και να το πιστέψω κι εγώ).

Αν μπεις σε περίεργες σχέσεις ή  καθαρά σεξουαλικές, φρόντισε να ξεκαθαρίσεις στον εαυτό σου πάνω απ’ όλα ότι έχουν ΠΑΝΤΑ ημερομηνία λήξης, και δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Και αυτό είναι μια συναλλαγή, με αρχή, μέση και τέλος. Και αν δεις ότι ζορίζεσαι και δεν περνάς καλά, κόψε το μαχαίρι γιατί ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Ειδικά αυτός που το κάνει συστηματικά. Δεν θα αλλοιώσεις  τα θέλω σου και τα πιστεύω σου για να γίνεις αρεστός και αποδεκτός, γιατί στο τέλος δεν θα σε αποδέχεται ο ίδιος σου ο εαυτός.

bridget jones

Και τέλος το πιο σημαντικό: πραγματικά η ευτυχία έρχεται εκεί που δεν την περιμένεις, ή έστω θέλω να πιστεύω! Στο μεταξύ ζήσε, κάνε πράγματα για εσένα, αγάπησε τον εαυτό σου, για να μπορέσουν μια μέρα να σε αγαπήσουν και οι άλλοι. Και δεν είναι κακό να χαμηλώνεις που και που τα standards σου: δες το απλά σαν αναπροσαρμογή δεδομένων, γιατί και εσύ μπορεί να μην είσαι προτεραιότητα για κάποιον, αλλά μπορείς να του γίνεις αναγκαιότητα. Αρκεί να ξέρεις να ζεις, να αγαπάς, και κυρίως: να μαθαίνεις. Κάποια μέρα θα ευχαριστείς όλους τους λάθος ανθρώπους γιατί σε βοήθησαν να βρείς αυτό τον έναν, το σωστό.

Advertisements
Previous Post
Next Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: