Άγνωστα Μουσεία των Αθηνών

Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα

Πριν από λίγους μήνες είχα μια συζήτηση με μία φίλη, άρτι αφιχθείσα από Άμστερνταμ, η οποία, έχοντας επισκεφτεί την ολλανδική πρωτεύουσα, συνδυάζοντας δουλειά και αυτό που λέμε «μουσειακό τουρισμό», είχε επιστρέψει ενθουσιασμένη από το πλήθος και την ποικιλία των μουσείων και των εκθεσιακών χώρων του Άμστερνταμ. «Πού να παραβγεί μπροστά του η Αθήνα, μου έλεγε συνέχεια, που το μόνο που έχει να επιδείξει είναι το Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό».

Ομολογώ ότι συνήθως δεν ενοχλούμαι από τέτοια σχόλια. Τυχαίνει μάλιστα να είμαι και λάτρης του Άμστερνταμ και των μουσειακών του χώρων, οι οποίοι είναι όντως πολυποίκιλοι και εντυπωσιακοί. Όμως δεν μπορούσα να δεχτώ ότι η Αθήνα δεν έχει μνημεία σύγχρονου πολιτισμού και ότι επαναπαύεται μόνο στις δάφνες της αρχαιοελληνικής της παράδοσης. Έκανα λοιπόν μια μικρή έρευνα και μια μεγάλη βόλτα και ιδού τα διαμάντια που ανακάλυψα και υπερήφανα σας παρουσιάζω:

– Μουσεία Ιστορίας, Λαογραφίας και Υφαντουργίας – Ταπητουργίας του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (τηλ: 210 2795012). Έχοντας διαμορφώσει ως εκθεσιακούς χώρους αναπαλαιωμένα κτήρια παλαιών εργοστασίων στη Νέα Ιωνία, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ (Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού) οργανώνει, μέσα από μια σειρά ενθυμημάτων, φωτογραφιών, βιβλίων και αντικειμένων, ξεναγήσεις-ταξίδια στην ιστορία του μικρασιατικού πολιτισμού, του ξεριζωμού του Ελληνισμού της Μικρασίας και των προσπαθειών των προσφύγων να ορθοποδήσουν και να δημιουργήσουν στην ελεύθερη Ελλάδα.

– Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, 10553, Θησείο – Αθήνα, τηλ: 210-3247820, http://www.pekam.org.gr/mouseio-makronhsou.html): Στο Μουσείο, το οποίο λειτουργεί από το 2007, εκτίθενται φωτογραφίες, έγγραφα, ενθύμια των κρατουμένων και υλικά τεκμήρια της ιστορίας των στρατοπέδων από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου. Μεταξύ αυτών μπορεί κανείς να δει την ταυτότητα του Γιάννη Ρίτσου και συγκλονιστικές επιστολές των κρατουμένων. Λειτουργεί επίσης και βιβλιοθήκη.

– Οικία Δέλτα στην Κηφισιά (τηλ. 210 3671067, Εμμ. Μπενάκη 38 και Τατοΐου, Κηφισιά): Στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Τατοΐου στην Κηφισιά, στα σαλόνια του οποίου είχαν φιλοξενηθεί οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας (Βενιζέλος, Πλαστήρας, Καραθεοδωρή, οικογένειες Μπενάκη και Χωρέμη) αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή: ένας χώρος γεμάτος κειμήλια και αναμνήσεις (φωτογραφίες, χειρόγραφα, πρωτότυπα έργων της Πηνελόπης Δέλτα, επιστολογραφία της  με την αφρόκρεμα της ελληνικής διανόησης, το προσκλητήριο των γάμων της με τον Στέφανο Δέλτα, κειμήλια της οικογένειας Μπενάκη) ξεδιπλώνουν τόσο λεπτομέρειες από τη ζωή της μεγάλης συγγραφέως, όσο και πτυχές του βίου του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της εποχής.

– Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα (τηλ 210 361 5702, 210 363 0818, http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=4020602) : Στον 5ο όροφο της οδού Κριεζώτου 3 επαναλειτουργεί από το Μάιο του 2012 η Πινακοθήκη του μεγάλου Νεοέλληνα ζωγράφου. Πίνακες, σχέδια, γλυπτά, σκηνικά, χειρόγραφα, εικονογραφημένες εκδόσεις, φωτογραφίες, καθώς και έπιπλα από το σπίτι του ζωγραφου στην Ύδρα και στην Κριεζώτου συνθέτουν μια πληρέστατη εικόνα του πλούσιου εικαστικού  του κόσμου.

(για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους εκθεσιακούς χώρους και τα μουσεία των Αθηνών βλ. http://www.athensinfoguide.com/gr/open.htm)

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: