Mondays and Tuesdays: theater nights in Athens

Θεατρικές προτάσεις για τα “ανήσυχα” βράδια της Δευτέρας και της Τρίτης

Οι Δευτέρες στην Αθήνα δεν είναι ποτέ βαρετές. Κάποιες φορές είναι αποκαρδιωτικές (ειδικά για όσους -τυχερούς πια- ξεκινάει η εργάσιμη εβδομάδα), κάποιες άλλες είναι αγχωτικές, αλλά βαρετές ποτέ. Και ο μύθος ότι τις Δευτέρες δεν έχεις λόγο να βγεις ή ότι δεν έχει τίποτα όμορφο να κάνεις για να ξεκινήσει καλά η εβδομάδα σου, στην Αθήνα έχει καταρριφθεί προ πολλού!

Η σημερινή Δευτέρα μας καλωσορίζει στη νέα εβδομάδα με ένα ωραίο ηλιόλουστο χαμόγελο, το οποίο απειλείται από κάτι γκρίζα σύννεφα. Μην πτοηθείτε όμως!

Μια ωραία ιδέα για να γεμίσετε το βράδυ σας, είναι να πάτε θέατρο. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σχεδόν “μόδα” να ανεβαίνουν παραστάσεις Δευτερότριτα. Ιδού μερικές από τις θεατρικές επιλογές για σήμερα και αύριο το βράδυ:

ΝΙΟΥ ΓΟΥΟΡΛΝΤ

702298_10151368848389890_1846357673_n

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία, την οποία όταν είδα έκλαιγα από τα γέλια. Αυτοχαρακτηρίζεται ως “κυβερνοπάνκ πολιτική κωμωδία” και η ιστορία με λίγα (δικά μου λόγια) έχει ως εξής:

Το 2031 μ.Χ. υπάρχει πλέον το καθεστώς “Νιου Γουόρλντ”, το οποίο μας συστήνουν οι ηθοποιοί-ειδικοί απεσταλμένοι του επί σκηνής. Στο καθεστώς αυτό, το “Νέο Κόσμο”, οι άνθρωποι (που μοιάζουν πια με ρομπότ) αντιδρούν μηχανικά, είναι ευτυχισμένοι χωρίς λόγο, έχουν αστείρευτες γνώσεις με τη μορφή των πληροφοριών και έχουν αποστασιοποιηθεί εντελώς από οποιοδήποτε συναίσθημα.

“Δομημένη σαν μια σειρά από επιθεωρησιακά νούμερα, αντλώντας από τη stand – up comedy και το λεγόμενο θέατρο της επινόησης (devised theatre), η παράσταση, εμπνευσμένη από τα μυθιστορήματα «1984» του Τζορτζ Όργουελ και «Ο θαυμαστός καινούριος κόσμος» του Άλντους Χάξλευ και μέσα από άρθρα εφημερίδων, καταγραφή των νέων trends, προσωπικά κείμενα, εφαρμογές κινητών και Η/Υ, αποφάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και δημοφιλή τραγούδια, οραματίζεται και αναπαριστά πώς θα είναι ο νέος κόσμος μας, ο ΝΙΟΥ ΓΟΥΟΡΛΝΤ, με μια κεντρική υπόθεση εργασίας: Αλήθεια, πώς θα είναι ο κόσμος μας 18 χρόνια μετά;
Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιόν ανήκε νωρίτερα η μασέλα του Τζορτζ Ουάσιγκτον; Τι συμβαίνει «όταν μαγειρεύεις πάνω στη φωτιά»; Ποιό το παγκόσμιο ετήσιο ρεκόρ στις απλήρωτες υπερωρίες; Τι είναι το «ΣΠΕΡΜΑΤΟΡΙΟ»; Γιατί απαγορεύονται οι λέξεις «χορός», «διαζύγιο», «δεινόσαυρος»; Πώς καταφέρνουμε να είμαστε όλοι ίσοι; Τι είναι ο Πόλεμος; Η Ελευθερία; Η Άγνοια;”

Παίζουν οι: Μάγια Ανδρέου, Άρης Λάσκος, Σωτήρης Μεντζέλος, Κατερίνα

Μια συμπαραγωγή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Θεάτρου UBUNTU & του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 στον ΚΑΤΩ ΧΩΡΟ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Γενική είσοδος: 12 ευρώ/Φοιτητικό: 8 ευρώ/Ατέλεια – Άνεργοι: 5 ευρώ).

Spring Xpress

Spring Xpress 2

Θέλω να δω αυτό το έργο από τότε που παιζόταν στο Εθνικό Θέατρο (αν δεν κάνω λάθος) πριν από λίγα χρόνια. Η παράσταση Spring Xpress βασίζεται στο έργο “Το Ξύπνημα της Άνοιξης” του Φρανκ Βέντεκιντ και έχει υπότιτλο “…γιατί χρέος κάθε νέου θα είναι πάντα η εξέγερση”. Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα νέων ηθοποιών και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο που μιλάει για τη νεότητα, είναι οι λόγοι για τους οποίους το προτείνω.

“Πώς διατηρείς μια νέα γενιά αμόλυντη; Τι να ξεχάσεις και τι να επαναφέρεις όταν όλα μοιάζουν να έχουν χαθεί; Είναι η απομόνωση μια νέα αρχή; Μπορεί να γεφυρωθεί η σχέση ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω, ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρούς;

Έστω ότι η ηθική παγκόσμια τάξη έχει θριαμβεύσει, ότι μπορούμε να οργανωθούμε σε προστατευμένες, μικρές, αυτόνομες και αγνές κοινωνίες, με θεμέλια την ευγένεια, την ηθική συγκρότηση, την κλασσική παιδεία. Λύση είναι η προστασία από την ανθρώπινη φύση ή η αποδοχή της;

Βασικός  κορμός της παράστασης είναι το «Ξύπνημα της Άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ, έργο – σταθμός για την μεταβατική περίοδο από τον 19ο στον 20ο αιώνα, μια καταγγελτική θεατρική πράξη μέσω του έρωτα, του λυρισμού και της φαντασίας.”

Παίζουν οι: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ηρώ Καρρά, Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Χάρης Κρεμμύδας, Γρηγόρης Λιακόπουλος, Νιόνια Μαλεφάκη, Αριστέα Σταφυλαράκη

Από τη θεατρική Ομάδα Ω2 (απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών) σε συμπαραγωγή της 4Frontal με το Bios.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Bios (Γενική είσοδος 10 €).

Previous Post
Leave a comment

1 Comment

  1. Mondays and Tuesdays: theater nights in Athens #2 « urbanzip

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: